“A fekete kutya  szép!”


… vallja a magyar “Black Dog Is Beautiful” nevű mozgalom. A sötét színű kutyák, különösen a fekete bundával rendelkezők örökbefogadási esélyei sajnos meglehetősen alacsonyak, ha a menhelyeken gazdira váró kutyákra gondolunk. De miért van ez? S mit tehetünk ellene?

Talán hallottatok már az ún. fekete kutya szindrómáról, mely az angol „big black dog syndrome” kifejezésből került át nyelvünkbe. A teória szerint az emberek ösztönösen is távolságtartóan viselkednek a sötét színű kutyákkal. Sajnos nagyon sok négylábú csupán a színe és a termete miatt tölt el hosszú-hosszú éveket egy menhely kenneljébe zárva. A nagyobb testű, rövidszőrű kutyák kifejezetten nehéz helyzetben vannak. Szomorú, hogy az altatási listán rendszerint ők foglalják el az  első helyeket. Holott egyáltalán nem tehetnek arról, hogy milyennek születtek..

A nagytestű fekete kutyától sokan megijednek.

Ők azok, akik felett az érdeklődők legnagyobb részének egyszerűen átsiklik a tekintete. S valóban, ha egy világos színű és egy fekete színű, kinézetre és testfelépítésre hasonló, csillogó szemű kutyát tennénk egymás mellé, a legtöbben a világosabb színűt választanák. Hogy miért? Talán mert szebben mutat? Vagy sokkal barátságosnak tűnik, mint a fekete? Az a fekete, amelyik valamilyen ősi, zsigeri reakcióként már első ránézésre is félelmet kelt bennünk?

 Számos kultúrában negatív jelentést hordoz a fekete szín, régi mítoszok és hiedelmek szerint az ilyen kutyák harapósak, gondolkodás nélkül bárkire rátámadnak, nem kímélve embert, sem fajtársaikat. Pedig ez egyáltalán nem igaz! A fantázia szülte filmek és regények is gyakran ijesztő, félelmetes lényként ábrázolják a sötét színű kutyákat, s mindez egy olyan sztereotípia kialakulásához vezetett, amely mélyen belénk vésődött: a feketétől félni kell.

A másik probléma, hogy „a fekete kutyák nem trendik…”. Nem passzolnak bele az imádnivaló házikedvenc kategóriába, pedig színük önmagában véve nagyonis divatosnak számít. Gondoljunk csak az eleganciára, szépségre, melyet egy jól szabott fekete ruha vagy ing kölcsönöz viselőjének.

Érdekes, hogy a közösségi oldalakon a sötét színű kutyák megosztásainak száma jóval kisebb, mint az összes többi kutyáé, függetlenül attól, hogy kicsik, közepesek, nagyok, rövid- vagy hosszú szőrűek, egyszínűek vagy tarkák.

 A fekete kutyák szerelmesei órákig tudnának mesélni kedvenceik szépségéről, intelligenciájáról, tanulékonyságáról és minden bizonnyal számtalan mulattató történetet is hallhatunk tőlük. A „Black Dog Is Beautiful” hazai kezdeményezői szerint azonban „…egyfajta pozitív diszkriminációra van szükség ahhoz, hogy (az emberek) megértsék: a fekete kutyusok is ugyanolyan kedvesek, bújósak, hűségesek, játékosak és szelídek, mint bármelyik jól szocializált társuk.”

A fekete kutyák is sok vidámságot hozhatnak életünkbe

A mozgalom célja felhívni a figyelmet a fekete kutyák szépségére, növelve ezzel örökbefogadási esélyeiket. Hivatalos Facebook-oldalukon szeretettel várják fekete kutyáitokról készült kedvenc képeiteket, s véleményeteket azzal kapcsolatban, mi teszi őket vonzóvá, és miért érdemes fekete kutyát társunknak választani?
Ha tudomásotokra jut egy-egy gazdikereső, küldjétek el nekik a fényképes leírását, hogy minél hamarabb rátalálhasson az álomgazdi! Az oldalra állatvédő szervezetek és magánemberek is elküldhetik a gazdira váró fekete kutyákat.

 Ha pedig saját kutyuson gondolkozol, olvasd el az alábbi 10 pontos listát, majd az állatmenhelyen járva nézz bele mélyen bizakodó szemükbe, mely megnyitja a kaput a lelkükben rejlő végtelen szeretetre. 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük